dissabte, 6 de setembre del 2014

Introducció a la Màfia

Malgrat que sóc plenament conscient que com més lluny millor, no puc evitar sentir una estranya atracció i un interès especial per la Màfia i tot el que l’envolta. La meva sèrie de TV preferida tracta sobre la màfia actual i la meva pel·lícula de capçalera és El Padrí (que també és una de les millors novel·les que recordo), però curiosament mai havia llegit cap llibre sobre la màfia “real”. Això ha quedat solucionat gràcies a Crónicas de la Mafia.

L’autor és el periodista Íñigo Domínguez, corresponsal a Roma del diari basc El Correo i gran aficionat a la Màfia, que durant anys ha estat recopilant informació sobre el tema fins a aconseguir prou dades com per atrevir-se a escriure el seu primer llibre. De fet, aquesta obra és un recull d’una sèrie d’articles sobre la història de la màfia siciliana que va publicar al seu diari durant l’estiu de 2012, però revisats, corregits, actualitzats i augmentats. Domínguez ha estructurat l’obra en ordre cronològic, des dels inicis a Sicília a mitjans del segle XIX fins pràcticament l’actualitat (el llibre va sortir a la venda a principis d’aquest any), la qual cosa permet anar veient l’evolució del fenomen mafiós i les seves múltiples vessants i ramificacions. Cal dir que totes les històries se centren en la màfia per excel·lència, la siciliana (la Cosa Nostra), i també de rebot en la italo-americana per la seva evident relació, sense entrar en altres organitzacions com la Camorra napolitana o les màfies russa, japonesa, mexicana, etc.


Malgrat que no aprofundeix massa en les històries perquè tampoc és el seu objectiu (ell mateix ens explica que “Mi propósito ha sido hacer un buen resumen que dé ganas de saber más y de leer los libros de quienes realmente saben de esto), el que és innegable és que el periodista basc s’ha documentat àmpliament, tal com demostren les nombrosíssimes notes a peu de pàgina, amb constants referències a llibres, documentals, articles en revistes i diaris, etc. Igualment, gairebé una quarta part del llibre està dedicada a fer un exhaustiu repàs de pel·lícules que han tractat el tema mafiós (Domínguez aclareix que no les ha vist totes, però gairebé).

Escrit amb agilitat i força sentit de l’humor, Crónicas de la Mafia és una excel·lent introducció a la història, els fets i els personatges bàsics de Cosa Nostra, i una molt bona manera de tenir una idea general del que ha suposat (i suposa) l’existència de la Màfia a nivell social, polític, històric i cultural. Ah, i si us interessa saber la història de la carrera política de Silvio Berlusconi, la seva meteòrica i misteriosa ascensió, i les seves connexions amb el món mafiós, no cal que busqueu més: en teniu prou llegint el capítol que li dediquen en aquest llibre. Molt recomanable.

Íñigo Domínguez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails